Things I've learned knitting sweaters #1

 

In 2020 heb ik 7 truien en een vest gebreid (waar ik nog steeds de knopen op moet zetten *palmface*). Tijdens het breien realiseerde ik me dat ik aardig wat dingen heb geleerd van het breien van deze truien.

In 2020 I knitted a whopping 7 sweaters and a cardigan (which I still have to put the buttons on *pailmface*). While knitting I realized that there are quite a number of things I have learned from knitting all sweaters. 


Waar het vooral op neer komt is uitvinden wat werkt voor jou. Breien hoort leuk en ontspannend te zijn en er zijn zeker dingen die je kan doen om het makkelijker te maken voor jezelf, en daardoor leuker en nog relaxter. So, hier is wat ik geleerd heb…


What it mostly boils down to is that you have to find out what works for you. Because knitting is supposed to be fun and relaxing and there are definitely things you can do or use to make it easier for yourself and therefore more fun and relaxing. So, here is what I’ve learned…Naadloos vs breien in onderdelen


De eerste trui ik ooit gebreid heb, moest ik in onderdelen in elkaar zetten. Ik haatte het, het duurde voor eeuwig om alles in elkaar te zetten. Vooral het aanzetten van de mouwen was een worsteling, want ik kreeg de naden niet netjes bij elkaar. Het zorgde ervoor dat ik nooit meer truien wilde breien.


Tot een paar jaar later toen ik mijn eerste raglan trui breidde tijden een KAL. Ik vond het er erg gecompliceerd uitzien, en toen ik meedeed aan de KAL en dingen uitgelegd werden (zoals de mouwen apart houden, meerderen en steken oppakken voor de mouwen) en visueel gemaakt werden bleek het helemaal niet zo moeilijk te zijn. Het is nu zelfs mijn favoriete manier om truien te breien.


Als ik nu een trui wil breien ga ik op zoek naar raglan of ronde pas top-down patronen. Voor mij neemt dit veel minder tijd in beslag dan wanneer ik onderdelen in elkaar moet zetten. Deze manier van breien haalt voor mij enorm veel frustratie weg bij het breien en maakt het breien een stuk aangenamer.


Seamless vs putting parts together


My first ever knit sweater was a sweater that I had to knit flat in several pieces and then seam together. I hated it, it took me forever and a day to sew all the pieces up. I really struggled putting the sleeves on and I was annoyed at the pieces that didn’t line up. It put me off knitting sweaters. 


Untill a few years later, when I knitted my first ever raglan sweater while doing a KAL. I was intimidated by how difficult it looked, and when I participated in the KAL and parts where explained (like separating for the sleeves, how to do increases and picking up stitches for the sleeves) and visible I found out it wasn’t all that difficult and that seamless knitting is my actual preferred method of knitting a sweater.


So now when I want to knit a new sweater I look for top-down seamless patterns, because now I know they take me a lot less time knitting it up compared to knitting it flat and seaming it all together. Top-down knitting, whether it’s in raglan form or a circular yoke, takes away a lot of frustration and brings back the enjoyment of the knitting process.Breimethode


Niet alle methodes of technieken liggen je en dat is oké. Ik heb een voorkeur voor het maken van mijn meerderingen en minderingen. Dit zijn niet altijd de manieren zoals ze in het patroon beschreven staan. Als ik in een bui ben waarin ik mijzelf wil uitdagen, dan volg ik het patroon. Ben ik hiervoor niet in de stemming, dan gebruik ik mijn geijkte manier en dat is prima.


Dit geldt ook voor andere technieken, bijvoorbeeld toen ik kleurwerk wilde leren breien. Dit ging vanaf het begin al gemakkelijk. Ik liep niet tegen problemen op en foutjes kon ik simpel herstellen. Toen ik later besloot om een trui met kantwerk te breien liep ik tegen een gigantische lamp aan. En waar ik fout ging werd mij maar niet duidelijk. Tot op de dag van vandaag heeft het breien van kant niet mijn voorkeur. Maar dat wil niet zeggen dat ik het niet toch wil leren, maar dan in een trui.


Knitting technique


Not all techniques might be your thing and that is okay. I have a certain way I prefer to do my increases and decreases. These might not always be the way prescribed in the pattern. When I feel adventurous and in a mood to learn, I will do it in the way it says in the pattern. But most often than not, I use my own preferred method and that is just fine.


This also pertains to other techniques, for instance when I knitted up my for stranded colourwork sweater I was pretty much smooth sailing throughout the entire pattern. I didn’t encounter any real difficulties and most things I could fix on the fly. It was when I decided to knit a sweater with a lace detail at the bottom that I ran into trouble. And to this day I don’t know what I did wrong. So knitting lace is not one of my preferred techniques. Does this mean I will never knit lace? It doesn’t, I do want to learn except not when also knitting a sweater.Garenkeuze


Door de jaren heen heb ik geleerd dat ik sommige garens fijner vind dan andere. Als een patroon hangt of staat bij de keuze van een garen vanwege het “halo” effect van het gebruikte garen, dan weet ik dat dit patroon niet voor mij gaat werken.


Je hebt nu misschien wel door dat ik niet van mohair of pluizig garen hou. De vezels komen in mijn ogen, in mijn neus en ik irriteer mij er mateloos aan. Garens met zijde erin heb ik ook vermeden, omdat ik zijde altijd als vis heb vinden ruiken en daar hou ik totaal niet van. Inmiddels weet ik dat dit bij een zijdemix garen niet zo is en kan ik mijn garenkeuze dus wat uitbreiden


Yarn choice


Over the years I have found I like some type of yarns better than others. So if a sweater pattern uses a specific type of yarn, for instance because the look of the sweater relies on the “halo” effect of the yarn to really pop to make the sweater work, I know that is not a sweater that is going to work for me.


Right now you might have guessed that I do not enjoy mohair yarns or other types of fluffy yarns. The fibers tend to get in my eyes and up my nostrils and annoy the crap out of me. I have also avoided any yarns with silk in them, to me personally silk smells like fish, and that is a smell I do not enjoy. I now know that this isn’t true for silk mixed yarn, so I can now expand my yarn selection.


Reacties

Populaire posts