Moon of My Life sweater - by Nadia Crétin-Léchenne

Toen ik vorig jaar 5 Flax truien gebreid had, was ik wel toe aan iets anders. Een van mijn doelen vorig jaar was het leren breien van Fair Isle / stranded colourwork truien. Dus ging ik op zoek naar een patroon om mee aan de slag te gaan.

After knitting 5 Flax sweaters last year, I was up to trying something new. One of my goals was to learn to knit Fair Isle or stranded colourwork. So I went in search of a pattern to try out.

Na het uitproberen van een eerste patroon, waarbij de maatgeving voor geen meter klopte. Geen idee of het aan het patroon lag of aan mij, maar hierna had ik totaal geen motivatie meer om opnieuw te beginnen met deze trui en ging ik op zoek naar een ander patroon op Ravelry. 

After trying out the first pattern, the size completely didn’t work. I don’t know if it was the pattern or if it was me, but all motivation to start anew with this pattern was gone. So I went back te Ravelry to start to search for a new pattern again.

Tijdens mijn zoektocht kwam ik een trui tegen waarvan de naam gebaseerd is op Game of Thrones. Het inbrei-patroon zag er leuk en niet te gecompliceerd uit en het beste was (en is) dat het patroon gratis was! Ik vind deze trui zelfs zodanig leuk en dat ik hem begin dit jaar nog een keer gebreid heb.

While searching I came across a pattern that is inspired by Game of Thrones. I thought the stranded colourwork looked nice and simple, nothing to complicated and the best part was (and is) the pattern is free! I even liked this pattern so much that at the beginning of this year I knitted the pattern again.

(Side note: ik heb er geen probleem mee om te betalen voor een patroon. Maar aangezien ik een trui als deze nog nooit gemaakt had, wilde ik het eerst uitproberen en niet perse geld uitgeven aan een patroon waar ik achteraf niets mee kan. Ik ben zeker weten iemand die een patroon vaker dan een keer breidt.)

(Side note: I have no problem paying for a pattern. But when I am trying out something new and I don’t know if I will like the process and the end result, I like to try things out with a free pattern. Instead of spending money on a pattern that I will never use again at the end of it. I am definitely a person who will knit a pattern more than once.)

In dit patroon wordt ook gewerkt met verkorte toeren op de rug (na het inbrei-patroon), iets wat ik ook nog nooit eerder gedaan had. Genoeg uitdaging dus!

An extra challenge with this pattern was the short row shaping on the back (after the stranded colourwork). Which was something I had never done before but wanted to learn.

Het patroon / The Pattern

Nu wil je natuurlijk weten welk patroon het is, het is Moon of My Life geworden van Nadia Crétin-Léchenne. Het patroon is beschikbaar in Engels en Frans en de beschreven maten gaan van XS naar 4XL.

I’m guessing you would like to know which pattern I used? It is the Moon of My Life pattern by Nadia Crétin-Léchenne. The patterns is available in English and French and when it comes to sizing it includes sizes XS to 4XL.

Ik heb deze trui gebreid met (restjes) Drops Fabel en Lana Grossa Meilenweit (ik ben een grote fan van de sokkenwol van Lana Grossa met al hun kleurtjes). Voor mijn tweede versie heb ik gebreid met (restjes) Drops Nord en wederom Lana Grossa Meilenweit in een andere kleur.

I knitted the sweater using (left over) Drops Fabel and Lana Grossa Meilenweit (I’m a big fan of Lana Grossa’s sock wool with all of their fun colours). For my second version I used (left over) Drops Nord and again Lana Grossa Meilenweit in a different colour.

Wat heb ik anders gedaan? / What did I do different?

De neklijn heb ik dubbel zo lang gebreid en daarna dubbelgevouwen en met een whipstitch vastgezet. Een neklijn als deze vind ik over het algemeen mooier staan en vind ik wat meer lijken op truien uit een winkel. Ditzelfde heb ik trouwens ook gedaan met de border van de mouwen en het lijf.

On both sweaters I knitted the neckline twice as long and folded it double. I used a whipstitch to sew the neckline down. I prefer a neckline like this because I think it makes the sweater look more like store bought sweaters. I did the same with the sleeve cuffs and the cuff at the bottom of the body.

Omdat dit de eerste keer was dat ik verkorte toeren gebruikte (volgens het patroon na de kleurpas) en hier geen onderzoek naar gedaan had hoe dit moest, heb ik er een bende van gemaakt. Ik heb het min of meer op kunnen lossen, maar ik wist wel achteraf hoe het niet moest. Bij het breien van deze trui voor de tweede keer, heb ik de verkorte toeren veel beter gedaan en heb ik ze gebreid na de neklijn en dus voor het kleurpatroon.

Since this was the first time I did short row shaping (according to the pattern after the stranded colourwork) and I didn’t do proper research into this, I certifiably fudged the whole thing up. I was able to make it work one way or another, but I sure learned how to not do short row shaping. When I knitted the sweater for a second time, I applied the more correct method and I knitted them right after finishing the neckline and before the stranded colourwork.

Bij de eerste versie heb ik na het kleurpatroon wat minderingen aangebracht op de rug. De trui bolde iets te veel uit naar mijn smaak, waarschijnlijk omdat ik de verkorte toeren niet goed heb gedaan. Dit heb ik overigens in de tweede versie niet gedaan.

In my first version of this sweater I decreased a couple of stitches on the back after the colourwork and short row shaping part. The sweater ballooned a bit and that was not to my taste, probably because I didn’t get the short row shaping right. This is something I didn’t do with my second version.

Wat betreft de lengte voor het lijf, dit is iets waar ik me bij veel truien niet echt aan hou. Ik brei de trui tot op de lengte die ik fijn vind.

When it comes to the length of the body I never really follow the pattern. I just knit to the length I find works best for me.

Voor de mouwen heb ik me aan mijn eigen formule gehouden, 1 steek minderen elke 5 toeren. In het patroon staat beschreven 2 steken elke 10 toeren, wat eigenlijk op hetzelfde neer komt. Ik vind het dan alleen zichtbaarder waar je hebt geminderd en ik vind de mouw constructie dan wat trapperig overkomen. Door elke 5 toeren een steek te minderen vind ik de versmalling van de mouw geleidelijker gaan. Ik hou hierbij wel rekening dat ik het minderen aan het begin van de toer en aan het eind van de toer afwissel. Qua mouwlengte vind ik ¾ mouwen vaak een fijne lengte.

For the sleeves I used my own method, decreasing one stitch every 5 rows. The pattern describes decreasing two stitches every 10 rows, which is basically the same thing. I just don’t like the look of the two stitches in one row decrease. I always find it looks a bit chunky. I prefer a more gradual decrease, which I finds happens when I decrease one stitch every 5 rows. I do take into account to alternate between decreasing at the beginning of the row and at the end of the row. Lengthwise I prefer ¾ sleeves.


Eindoordeel / My final thoughts

Ik ben zo blij met deze trui! Het kleurpatroon is gemakkelijk te volgen en werkt voor mij ook motiverend qua breien. Het is zo leuk om zo’n patroon te zien ontstaan en ik wil dan niets liever dan nog een toertje erbij breien. De pasvorm van de trui vind ik heerlijk, ik heb niet het idee dat de trui te groot of te klein is. Deze trui komt zeker nog een keer op mijn breinaalden!

I couldn’t be happier with this sweater! The colourwork pattern is easy to follow and works really motivating for me to keep knitting just one more row. The sweater fits really good, it is not too big and not too tight. I will certainly knit another third version of this sweater!


Reacties

Populaire posts