Flax Light Sweaters by Tincanknits

Het afgelopen jaar heb ik maar liefst 7,5 truien gebreid (de 0,5 heb ik begin dit jaar afgemaakt) plus een vest (waar ik nog steeds de knopen aan moet zetten).

Last year I knitted a whopping 7,5 sweaters (I finished one at the start of this year) plus a cardigan (which still needs the buttons sewn on). 

Heb ik verschillende breipatronen gebruikt? Grappig dat je dat vraagt. Ja, ik heb zeker verschillende breipatronen gebruikt, maar een patroon heb ik zelfs vier keer gebreid!

Did I use several patterns? Funny you should ask. Yes, I did, but there was one pattern I knitted four times!

Waarom vier keer? Ik heb deze trui niet alleen voor mijzelf gebreid, maar ook voor mijn beide meiden en zelfs een tweede keer voor mijzelf.

Why four times? I happen to knit this sweater not only for myself, but for both my girls as well and two for myself.

Welk breipatroon dit is? De Flax Light Sweater van Tincanknits.

Which pattern did I use? I used the Flax Light Sweater pattern by Tincanknits.

Waarom is dit patroon zo geweldig? Het patroon is geschreven voor meerdere maten, van maat 0-6 maanden tot volwassene maat 6XL. Het patroon is niet moeilijk om te volgen, en wanneer je het wel lastig vindt zijn er tutorials te vinden op YouTube die je door het hele patroon heen helpen. Dit is trouwens ook handig wanneer je nog niet zo bekend bent met Engelse breitermen. Het patroon is makkelijk aan te passen naar je eigen smaak en als extra bonus, het patroon is GRATIS. Ja, je leest dat goed, het patroon is gratis te vinden op Ravelry.

Why is this pattern so great? Well, it is written in many sizes, from babysize 0-6 months to adult size 6XL. The pattern isn’t difficult to follow, and when you do find it challenging tutorials can be found on YouTube to help guide you through the pattern. By the way, this is also very handy when you’re not that used to English knitting terms. The pattern is easily adaptable to your own taste and it is a FREE pattern. Yes, you read that right, the pattern is free on ravelry.

Voor mijn eerste versie heb ik Katia Paint garen gebruikt. Dit is een garen met een kleurverloop, gemaakt van 80% acryl en 20% wol. De kleur die ik gebruikt heb is niet meer leverbaar. Omdat ik dit patroon voor de eerste keer breide, heb ik mij precies aan het patroon gehouden. Hierdoor kwam ik dingen tegen die ik een volgende keer wilde veranderen. Vooral de vorm van de mouwen. het patroon gaat namelijk uit van vrij brede mouwen, terwijl ik liever passendere mouwen heb, en uiteindelijk waren ze ook aan de wat lange kant.

For my first Flax Light Sweater I used Katia Paint yarn. This is a variegated yarn, made up of 80% acrylic and 20% wool. The colour I used is no longer available. Since this was my first time knitting this sweater, I followed the pattern to a T. In doing so I found a couple of things I wanted to change. Mainly the shape of the sleeves. I found them quite baggy, when I prefer more slim fitted sleeves, and they were a tat too long. 

Ook liep ik tegen de 1/1 boordsteek aan, bij het opzetten van de trui. Deze boordsteek wordt gebruikt voor de neklijn, de rand van ed mouwen en de rand van het lijf. Bij het breien van de neklijn was ik op een gegeven moment kwijt bij welke steek ik was, waardoor er een heleboel steken verkeerd zijn gegaan. Een deel hiervan heb ik kunnen herstellen, maar na 10 steken zag ik door de bomen het bos niet meer en vond ik het wel goed zo (wat te zien is in het eindresultaat). Bij mijn andere truien heb ik een 2/2 boordsteek gebruikt, hierbij kon ik veel duidelijk zien bij welke steek ik was gebleven. Dat gezegd hebbende, draag ik deze trui wel veel. Het garen voelt heerlijk zacht en warm en ik kan heerlijk wegkruipen in deze trui.

I ran into an issue with the 1/1 ribbing, when I first started knitting the sweater. The ribbing is used for the neckline, the sleeve borders and for the border of the body. When knitting the neckline I lost my stitch count and I messed up a lot of my stitches. A part of these I could fix and reknit accordingly. But after 10 stitches I could no longer see what I was doing and left it at that (which is visible in the end result). With the other sweaters I switched to a 2/2 ribbing and this helped me to see my stitches more clearly. That said, I do like to wear this sweater a lot. The yarn feels soft and cozy and I can easily snuggle up in it.

Na deze eerste versie zag ik een vlog van Amy Florence van Stranded Dyeworks, waarin ze vertelt dat zij graag een langere neklijn breidt om die vervolgens dubbel te vouwen. Dit zorgt ervoor dat je neklijn er meer uitziet als de neklijn van een in de winkel gekochte trui, dan van een zelfgebreide trui.

After I finished the first version I saw a vlog by Amy Florence from Stranded Dyeworks, in which she mentions knitting a longer neckband and folding it double. This makes the neckline look more like a knit sweater from the shops, than a homemade sweater.

Ik besloot ervoor om dit bij de volgende twee truien (voor mijn meiden) uit te proberen en om dit ook te doen bij de borders van de mouwen en het lijf. Dit pakte goed uit en ik vind het er erg goed uitzien. Ik heb de whipstitch gebruikt om de rand van de neklijn (en de borders) aan de binnenkant vast te zetten.

I decided to try this out with the next two sweaters meant for my girls, and to also do this for the borders of the sleeves and body. This worked really well and I definitely like the look of it. I used the whipstitch to attach the folded over border on the inside of the sweater. 

Iets anders dat ik wilde veranderen waren de mouwen. Mijn meiden houden ook niet van te brede mouwen. Uiteindelijk heb ik elke vijf toeren een steek verminderd, en dan wisselend tussen het begin van de toer en het einde van de toer. Hierdoor hebben de mouwen een meer passende vorm terwijl ze in een rechte lijn lopen van oksel tot aan de pols. Voor de truien van mijn meiden heb ik Katia Baby Paint gebruikt.

Something I also decided to tackle were the sleeves. My girls also don’t like oversized sleeves. I ended up decreasing one stitch every five rows, alternating between the start of the row and the end of the row. This gives the sleeves a more slim fitted look while maintaining a straight line from armpit to end of the sleeve. For the girls’ sweaters I used Katia Baby Paint.

Voor de vierde versie besloot ik om verkorte toeren te gebruiken, achter in de nek. Dit zorgt ervoor dat de achterkant van je trui wat hoger ligt en daardoor minder snel de voorkant omhoog trekt. Ik wilde ook de dubbele neklijn breien, maar ik vond uiteindelijk de hogere enkele neklijn zo leuk staan dat ik hem zo gelaten hebt. De mouwen heb ik net zo gebreid zoals bij de truien van mijn meiden. Voor deze versie heb ik Katia Pacific gebruikt, gemaakt van 50% acryl en 50% modal. Dit garen heeft een lichte glans en voelt heerlijk zacht aan.

For my fourth version I decided to add some short row shaping in the back, immediately after the neckline. This raises the back of the sweater up a bit, so you won’t get a rising front as much. I also wanted to do the double folded neckline, but I ended up liking the slightly higher neckline a lot, so I kept it as was. I did the sleeves in the way I did them for my girls. For this version I used Katia Pacific, made up of 50% acrylic and 50% modal. This yarn has a bit of a sheen to it and feels very soft to the touch.

Ga ik er nu nog meer breien, na deze vier?

Now that I have knitted four of these, will I knit it again?

Zeker weten! Waarom? Omdat het een goed basispatroon is en je het patroon gemakkelijk aan kunt passen  naar je eigen wensen.

Most definitely! Why? Because it is a great basic pattern that really allows you to make it fit you. 

Wat ga ik doen bij mijn volgende versie?
Ik ga zeker weer voor de dubbel gevouwen neklijn, verkorte toeren achter in de nek, meer passende mouwen en ik zou graag willen zien of het mij lukt om hier een patroon in te breien. Of dat in de ronde pas zal zijn of onder aan het lijf, dat weet ik nog niet.

Ik heb van mijn man een boek met Scandinavische breipatronen gekregen voor Sinterklaas. Dit boek zal ik hiervoor gebruiken.


So what will I do with next version?

I will go for the double folded neckline, short row shaping in the back of the neck, sleeve alteration for more fitted sleeves and I would like to see if I can put some stranded colourwork in there as well. Whether that be in the round yoke or at the bottom of the body, I don’t know yet.

My husband gifted me with a book of Scandinavian knitting designs for Sinterklaas. Which I will be using to search for a nice design to use.


Heb jij al eens een Flax (Light) trui gebreidt? Heb je het patroon toen aangepast, en welke aanpassingen heb je toen gemaakt?


Have you ever knitted the Flax (Light) Sweater? Have you been modifying the pattern to your own tastes? If so, what modifications have you made?

Reacties

Populaire posts