UFO (Unseen Finished Object)

Deze keer heb ik een echte UFO voor jullie. Een UFO???! Ja, een UFO, een Unseen Finished Object. Ik weet niet of die afkorting al bestaat voor handwerk gerelateerde projecten, maar bij deze.

Welcome back, in this blogpost I have a real UFO for you guys! A UFO???! Yes, a UFO, an Unseen Finished Object. I don't know if that abbreviation is already excisting in the yarn world but if not, you're welcome.

Laatst bedacht ik mij dat door alle verhuisdrukte vorig jaar ik een eindproject helemaal vergeten ben te delen met jullie. Welke dit dan is?

Lately I realised that because of all the time spend on organizing and finalising moving house I forgot all about sharing this project. Which project you ask?

Mijn temperatuurdeken van 2018!!! (Toch erg dat we nu 2 jaar verder zijn, ik schaam me wel een beetje).

My 2018 temperature blanket!!! (I am seriously ashamed that it took me two years to finally share it with you.)

Ik had er op mijn oude blog al een stuk over geschreven en ik heb er in dat jaar ook op Instagram ook wel progress foto's van geplaatst. Maar ik heb met jullie nooit gedeeld hoe de deken uiteindelijk is geworden en dat terwijl ik de foto's wel gemaakt heb (daarna begon de verhuisdrukte).

I had already written about it on my old blog (which can not be found anymore) and I have also shared progress pictures of it on Instagram. But I have failed to show you the final result even though I totally took pictures (all the moving stress happened just after that).

Recap

In 2017 was ik helemaal enthousiast geworden door alle temperatuurdekens die ik voorbij zag komen op Pinterest en Instagram en dus bedacht ik mijn eigen variant voor 2018.

In 2017 I saw lots of temperature blankets on Instagram and on Pinterest and it made me want to make my own version for 2018.

Na het bekijken van meerdere soorten steken en het haken van verschillende proeflapjes, koos ik voor een deken in granietsteek, en wel 338 steken met haaknaald 5. De deken zou dan 140 x 170 cm worden. Voor de wol koos ik allerlei kleuren van Scheepjes Colourcrafter.

After looking at different type of stitches and making several gauge swatches, I decided to go with a blanket in moss stitch made up of 338 stitches, crocheted with a hook size 5 mm (uk size 6, US size H/8). The final measurements would be 140 x 170 cm. I chose multiple colours of Scheepjes Colourcrafter to make the blanket with.

De kleurcodes en mijn gemaakte verdeling zijn als volgt:

 • -5 tot 0 graden Celsius: 1820 Goes
 • 0 tot 5 graden Celsius: 1722 Alphen
 • 5 tot 10 graden Celsius: 1422 Eelde
 • 10 tot 15 graden Celsius: 1822 Delfzijl
 • 15 tot 20 graden Celsius: 1067 Hoorn
 • 20 tot 25 graden Celsius: 1080 Venlo
 • 25 tot 30 graden Celsius: 1023 Tiel
 • 30 tot 35 graden Celsius: 1240 Ommen

The colourcodes and the designated degrees I decided on were:

 • -5 tot 0 degrees Celsius: 1820 Goes
 • 0 tot 5 degrees Celsius: 1722 Alphen
 • 5 tot 10 degrees Celsius: 1422 Eelde
 • 10 tot 15 degrees Celsius: 1822 Delfzijl
 • 15 tot 20 degrees Celsius: 1067 Hoorn
 • 20 tot 25 degrees Celsius: 1080 Venlo
 • 25 tot 30 degrees Celsius: 1023 Tiel
 • 30 tot 35 degrees Celsius: 1240 Ommen
Aangezien we toen relatief dichtbij het weerstation in De Bilt woonden, koos ik ervoor om bij hun de gemiddelde dagtemperatuur te nemen om te weten welke kleur ik die dag mocht gebruiken.

We lived relatively to the weather station in De Bilt, so I chose to use their website for all the temperature information. I chose to use the day's average temperature to see which coordinating colour I was lucky to use.

Voor de rand van de deken had ik ervoor gekozen om er 12 toeren omheen te haken, ook in granietsteek. Voor elke maand een toer met het temperatuurgemiddelde van die maand.

For the edging I decided to go with 12 rows, one for each month, and the colour I would use was dependent on a month's average temperature.

Voortgang / Progress

De eerste drie maanden van 2018 zat ik netjes elke dag mijn toer van de vorige dag te haken. Ik had er helemaal zin in en na een toer kon de rest van mijn dag goed beginnen. Je hoort het al, na die eerste drie maanden kwam de klad er een beetje in.

During the first three month of 2018 I was poised and ready to crochet a row each day. I really started of my day, but after those three month I started to lack behind.

Ik begon het met regelmaat te vergeten en had dan een week of twee in te halen. Op zich geen ramp, want dat was een avondje heerlijk weghaken. Dat beviel eigenlijk zo lekker, dat ik het steeds vaker begon te vergeten en dan steeds vaker een flinke boel in een keer te haken had. Erg fijn, als je verder geen andere inspiratie hebt.

I regularly started to forget and had to play catch up every two weeks or so. Not necessarily a bad thing, because I would get to crochet on it for an evening. I actually really liked doing it this way, so I tended to forget more and more often, just so I would get to work on it for longer. Which isn't bad if you haven't got any inspiration for anything else.

Uiteindelijk had ik eind februari 2019 de deken helemaal af, rand en al.

In the end I completely finished my blanket at the end of february 2019, warts and all.

Mijn eindconclusie? Ik vind de deken erg leuk gevonden en het wordt ook veelvuldig gebruikt door mijn meiden.

My final opinion on (my) temperature blanket? I really like the finished result and it gets used a lot by my girls.

Zal ik nog een keer een jaarproject gaan starten? Daar kan ik erg kort en bondig over zijn, nee. Want wat was ik blij dat het af was! Ik ben erg echt blij mee hoor, maar richting het einde was het wel een dingetje. Ik had er geen zin meer in, de deken werd steeds langer, zwaarder en lastiger om mee op de bank te zitten. En ik merkte dat ik soms liever mijn tijd aan andere haakprojecten besteedde, een jaar duurt dan vrij lang voor een project. Bij een Instagram challenge van een maand haal ik nog niet eens het einde.

Does that mean I would start another year round project? Heck no! I was relieved it as finished. I am happy with the blanket but it became to be a drag at some times. The further we got into the year, the less I wanted to work on it. The blanket got longer, heavier and more bothersome to work on. I'd rather spend my time working on other crochet projects and a year is a long time for just one project. I mean, I can't even finish a month long Instagram challenge.

Hebben jullie ooit een temperatuurdeken gemaakt? Wat was jullie eindconclusie, zouden jullie er nog een maken?

Have any of you ever made a temperature blanket? What was your finial verdict, would you make another?

Reacties

Populaire posts