Pattern review: Bente, My Beginner Raglan, Doily Jmper


Het afgelopen jaar heb ik een aantal kledingstukken voor mijzelf gemaakt. Hiervan is af en toe iets op mijn Insta-feed voorbij gekomen, alleen de afgemaakte versies nog niet. De projecten bleven namelijk best wel een tijdje liggen voor die laatste hand. En dan niet omdat ik de projecten spuugzat was, maar omdat ik gewoonweg een hekel heb aan het wegwerken van draadjes en ik een beetje tegen het aannaaien/haken van de mouwen opzag. Ik wist ineens weer waarom het toch zoveel makkelijker is als die mouwen er meteen al aanzitten of als je ze er meteen aan vast mag breien/haken.

Over the past year I have made several items of clothing for myself. Little tid bits of these are visible on my Insta-feed, all but the finished pieces. It took me quite a while to finish some of these items. Not because I was sick and tired of these items, but because I hate having to weave in ends and am never looking forward to sewing on sleeves. It reminds me why it is sooo much easier just to crochet or knit the darn sleeves on straight away anyways.

Welke kledingstukken ik dan gemaakt heb? Which items did I make?


Het kledingstuk waar ik het langste mee bezig ben geweest (sinds de zomervakantie). Ik heb gewerkt met lichtgrijs Supersoft garen van de Zeeman en een blauw garen zonder merk.

This is the piece of clothing that took me the longest (I started during the summer holiday). I used light grey Supersoft yarn from the Zeeman and a blue acrylic from a non-brand.

Deze trui wordt gebreid van de onderkant naar boven, eerst in het rond en op het gedeelte waar de armsgaten erbij komen ga je verder met een aparte voor- en achterkant. De mouwen brei je apart en zet je er later aan vast. Het in het rondbreien ging lekker en het opdelen van de voor- en achterkant liep ook soepel. Richting de neklijn moesten er wel twee keer twee steken samengebreid worden en ik vind dit eerlijk gezegd niet mooi gelukt, er zitten nu namelijk kleine gaten waar ik dit gedaan heb. En ik heb dit gedaan zoals zij het zelf aangeven op hun website. De mouwen moesten ook in het rondgebreid worden en later aangezet worden en dit ging voor geen meter, dus die heb ik plat gebreid en allebei tegelijk zodat ik zeker wist dat ze gelijk waren.

This sweater is knitted from the bottom up, in the round and when you reach the armholes you divide the piece up in a front and back piece. The sleeves are knitted seperately and are sewn on when everything is finished. The knitting in the round was easy enough, as was seperating the back and front pieces. When I reached the neckline two stitches needed to be knit together twice, honestly this didn't come out looking to good. There are some small holes where this had to be done, even though I did it according their own instructions. The sleeves had to be knitted seperatly and in the round as well. But this I just couldn't manage, so I knitted them flat and both sleeves together so I knew for sure that they would be similar.

Ik vond de trui een beetje tegenvallen toen hij af was en op het hangertje hing, maar dit veranderde toen ik hem aandeed. De mouwen zijn langer uitgevallen dan de bedoeling was, tot aan mijn hand in plaats van driekwart, ik vind dit achteraf eigenlijk beter en ze vallen niet te wijd maar ook zeker niet te smal. Het lijf-gedeelte heeft meer vorm dan op de hanger te zien is en loopt mooi getailleerd naar beneden zonder dat het de nadruk op mijn buik legt. Dus qua pasvorm ben ik zeer tevreden.

Truth be told, I felt the sweater was a bit of a let down after I had finished it. I did not look al that well on the hanger, but this changed completely after I had put it on. The sleeves are somewhat longer than they are supposed to be, they should be elbow-length but instead they reach my wrists. I actually prefer them wrist-length so I'm good on this mistake. The body part has more shape then when it is hanging on the hanger, and gives a nice tailored fit without emphasizing my tummy. So all in all a very good fit.


#2 “My Beginner Raglan”, Knitatude

Nog een gebreide trui (en dat terwijl ik het allerliefste haak), maar deze ging zo gemakkelijk en snel. Ik heb er ongeveer een week overgedaan, deels omdat het patroon in het Engels is en ik de breitermen in het Engels nog niet onder de knie heb en dus met regelmaat termen op moest zoeken.

Another knit sweater (and I prefer to crochet), but this one was so easy going and quick to whip up. It took me about a week from start to finish, partly because the pattern was in English instead of Dutch and I am not accustomed to English knitting terms, which I subsequently had to look up on a regular basis.

Ik had me aangesloten bij de KAL, georganiseerd door Chantal van Knitatude zelf, waardoor ik toegang had tot een Facebook-groep waarop Chantal filmpjes met uitleg heeft geplaatst en ik ook veel antwoorden kon vinden bij de vragen die door anderen gesteld werden.

I joined a KAL, organised by Chantal from Knitatude, which gave me access to the adjoining Facebookgrup. In the group Chantal videos explaining a lot of the how-to's connected to raglan sweater knitting. These videos where really helpful as where the questions asked by the other members.

Deze trui is een raglan trui, dus je breidt van boven naar beneden. De steken voor de mouwen worden op een aparte draad gezet als je bij het lijf aanbeland bent, waardoor je ze later weer makkelijk op kunt pakken en de mouwen er aanbreidt. Ideaal!

So the My Beginner Raglan is a raglan sweater, meaning it is knit top-down. The sleeve stitches are placed on a seperate piece of scrap yarn, so you can easily pick them up again when you are ready to work on the sleeves. Simply ideal!

Ik ben dan ook errug tevreden over deze trui! Hij sluit mooi aan (maar niet te erg op de delen waar ik dit niet wil), de gekozen maat was meteen goed, het patroon is goed te volgen en het breien was in feite zo klaar. Ik ga zeker weten nog een aantal versies van deze trui breien. Het enige nadeel van deze trui is... het garen waarmee ik gewerkt heb, Julia van de Zeeman, ik vind het garen vrij pluizig. Ik heb in totaal vijf bollen, dubbeldraads gebruikt en de trui voelt wel comfortabel warm aan. Ik ben alleen bang dat de trui er vrij snel rommelig of slecht uit gaat zien doordat de draad zo pluist.

I am really satisfied with this sweater! It has a great fitted shape (without emphasizing the bits of me I don't want to emphasize), my chosen size fitted straight away, the pattern is easy to follow and it was knitted up in no time. I am definitely making more versions of this sweater! The only negative about this sweater so far is... my choosen yarn. I used the Julia yarn from the Zeeman, it is a bit too fluffy for my liking. It took me five skeins to knit this sweater, and I knitted using two threads at once. Because of this it is comfortably warm to wear. The only thing I worry about is the sweater quickly starting to look al messy because of the fluffiness of the yarn.


#3 “Doily Jumper”, Liefs van Suus

Bijna een jaar geleden maakte Suus een eigen gehaakte trui waar ik meteen verliefd op was geworden, het duurde alleen even voordat zij de tijd had om het patroon ervan uit te werken. Ik mocht de trui voor haar testen, samen met een aantal andere haakdames, jammer genoeg had ik de trui niet binnen de deadline af. Het garen voor deze trui had ik al sinds de zomervakantie in huis, Smaragd groen van Katia New Cancun.

I fell in love with this jumper instantly, almost one year ago. It only took a while for her to write out the pattern, so I had to wait before I could make it. I got to testdrive the pattern for her, together with other lovely crochetladies. Unfortunately I didn't finish the jumper within the set deadline. The yarn I used was Emerald Colour 081 from Katia New Cancum, and I bought it a couple of months before finally making the jumper.

Dit was namelijk een gevalletje van tien keer uithalen en opnieuw beginnen. En het lag niet aan Suus d'r patroon maar aan mijn onmogelijkheid om goed op te kunnen letten. Ik vergat namelijk steeds een rij van het patroon te haken en dan niet een keer, maar meerdere keren. Daarna bedacht ik nog dat ik de achterkant een stukje langer wilde dan de voorkant, dus ik herhaalde het patroon nog een keer en kwam vervolgens bij mijn knieeën uit qua lengte en dat was iets te veel van het goede.

While making I had to frog the jumper time after time. It wasn't Suus' patterns fault, the fault was all my own, for I had a hard time staying focused on the pattern. I kept forgetting pieces of the pattern, so I had to redo a lot of previously finished bits. I also wanted to make the back a bit longer, but it ended at knee-length and that was not my intention.

En toen de onderdelen allemaal af waren kwam het in elkaar zetten... ik zag er een beetje tegenop. Ik wilde namelijk dat het patroon netjes in elkaar zou overlopen. In de kerstvakantie kon ik er goed voor gaan zitten en zat het eigenlijk zo in elkaar. Kom er alleen net achter dat ik de afwerking van de mouwen, de neklijn en de onderkant vergeten ben aaargh, ook zonder deze afwerking is deze trui mooi om te zien en om te dragen. Suus heeft zeker goed werk geleverd met dit patroon!

When all the parts where finished it was time to crochet everything together and I was not looking forward to that. I wanted the different pieces to perfectly fit together. When the Christmas hoiday arrived I finally had time to dedicate myself to finishing up and once I started at it, it was quite quickly done. Only I just found out it still misses the final edging of the sleeves, the neckline and the hem, arrgggh. But even without the edging this jumper looks beautiful, both on the hanger and on my body. Suus did a great job on this pattern!

Reacties

Populaire posts